fbpx

Tjänstepension ger balans!

Idag är det äntligen den 27 september och vi firar för elfte året i rad Tjänstepensionens dag! I år är temat ”Tjänstepension ger balans” för tjänstepensionen är viktig för att ge din framtida pension balans. Till vår hjälp har vi tagit Lady Silver och hennes balansövningar, och vår egen tjänstepensionslåt med Sannex såklart!

Gör Lady Silvers balansövningar!

Här hittar du Lady Silvers första, andra och tredje utmaning!  Anta utmaningarna du med och hashtagga på sociala medier med #tjänstepensionensdag och #tjänstepensiongerbalans27

Att ha tjänstepension via din arbetsgivare är en viktig del av din pension. Alla som betalar in skatt tjänar in till sin allmänna pension, men tjänstepensionen kommer via arbetsgivaren, och är en stor del av din framtida pension. Så se till att du har tjänstepension!

Lady Silver uppskattar sin tjänstepension

I år har tjänstepensionsbolagen och Pensionsmyndigheten, som deltar i Tjänstepensionens dag, tagit hjälp av Lady Silver som är pensionerad barnmorska och som gillar att röra på sig.

– Under hela mitt yrkesverksamma liv har tjänstepension varit en viktig del att tjäna in för att få livet och ekonomin mer i balans när jag väl skulle gå i pension. Tjänstepensionen har gett mig trygghet och idag gör jag det jag gillar allra mest – träna och röra på mig säger Lady Silver. Därför har jag, tillsammans med Tjänstepensions Dag, tagit fram utmaningen ”Tjänstepension Ger Balans”, där jag utmanar er i tre olika balansövningar för att uppmärksamma Tjänstepensionens dag idag den 27 september. Gör övningarna du med och se till att ha koll på din tjänstepension, säger Lady Silver.

Har du koll på din tjänstepension eller vill du kolla om du ens har någon?

Du som är anställd inom staten eller inom kommun och region har alltid tjänstepension.

Tjänstepensionsavtalet inom staten är PA16 och består av två avdelningar. Avd 1 för dig som är född från 1988 och Avd 2 för dig som är född före 1988. Varje år får du årsbesked med information om din tjänstepension. Årsbeskedet skickas ut från SPV och från Kåpan Pension samt eventuellt från vald försäkringsgivare. Du kan även logga in på SPV.se för att se din tjänstepension.

Inom kommun och region finns två tjänstepensionsavtal. AKAP-KL för dig som är född från 1986 och KAP-KL för dig som är född före 1986. Varje år skickas årsbesked ut från den försäkringsgivare du valt som förvaltare av din tjänstepension. Om du inte gjort något sådant val är pensionskapitalet placerat hos KPA Pension.  För dig som har lön över en viss nivå kan det även bli aktuellt med så kallad förmånsbestämd pension. Information om sådan skickas ut av antingen KPA Pension eller Skandikon beroende på vilken av dessa som din arbetsgivare anlitar. Du kan logga in på kpa.se eller skandikon.se för att se din tjänstepension och vill du se din pension i helhet så loggar du in på minpension.se , dvs både allmän pension och tjänstepension.

OFRs uppdrag

OFR har i uppdrag att utveckla de kollektivavtalade pensionerna både inom det kommunala och statliga området.  Det är OFR som har biträtt medlemsförbunden vid förhandlingar om de kommunala tjänstepensionsavtalen AKAP-KL (för födda 1986 eller senare) KAP-KL (för födda 1986 eller tidigare) och de statliga pensionsavtalen PA 03 och PA 16. I vårt uppdrag ingår också att förvalta och ständigt se över pensionsavtalen.  Läs mer här

Om Tjänstepensionens dag

Ungefär 9 av 10 har en tjänstepension via sin arbetsgivare idag. De flesta är kollektivavtalade men det finns också andra tjänstepensionslösningar. Trots att tjänstepensionen är en så viktig del för den totala pensionen så är det ganska många som inte vet om de har tjänstepension eller hur mycket som betalas in. Det är också få anställda som frågar om de får tjänstepension, men det är heller inte många arbetsgivare som faktiskt berättar om den fina löneförmån som företaget erbjuder sina anställda.

Därför har pensionsbranschen gått samman och uppmärksammar tjänstepensionen en dag om året. Vi vet hur viktig den är för allas pensioner och tycker att den borde få mer uppmärksamhet! Mer info hittar du på Tjänstepensionens dags hemsida.

Pressmeddelande 27 september 2021 Tjänstepensionen är den viktigaste löneförmånen – trots det få arbetsgivare som pratar om den

Deltagande bolag och myndigheter år 2021:

Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR), Afa Försäkring, AMF, Alecta, Avtalat, Collectum, Folksam, Folksam-LO Pension, Fora, Handelsbanken Liv, KPA Pension, Länsförsäkringar, Minpension, Movestic, Pensionsmyndigheten, Pensionsvalet, PRI, PTK, Skandia och SPV.

 

Våra medlemsförbund

OFR består av tretton förbund som tillsammans representerar drygt 573 000 medlemmar inom offentlig sektor.