fbpx

Coronavirusets spridning – vad innebär detta för OFR?

Stockholmare uppmanas jobba hemifrån

Med anledning av att det råder en samhällsspridning av coronaviruset, framför allt i Stockholm, gick Folkhälsomyndigheten idag ut och uppmanade alla i regionen som kan att jobba hemifrån. Detta för att förhindra att viruset ytterligare sprids, vilket riskerar att ge hård belastning på en redan ansträngd sjukvård.

Vad innebär detta för OFRs förbunds medlemmar?

För ett mycket stort antal av medlemmarna i OFR-förbunden är det inte aktuellt att arbeta hemifrån då deras arbetssituation inte medger det. Detta är en rekommendation från Folkhälsomyndigheten och för samtliga gäller dock att man ska ha överenskommit med arbetsgivaren att få arbeta hemma.

Slopad karensdag och sjukintyg

Nytt för alla är dock att den så kallade karensdagen vid sjukskrivning har slopats till och med den 31 maj. Som anställd kan du i efterhand söka ersättning från Försäkringskassan för den första sjukdomsdagen. Den som blir sjuk ska numer kunna vara hemma i upp till 14 dagar utan läkarintyg. Båda dessa åtgärder har som syfte att minska smittspridningen i samhället samt avlasta hälso- och sjukvården.

Vill du hålla dig uppdaterad om vad som gäller i just ditt fackförbund?

Flertalet av OFRs fackförbund uppdaterar kontinuerligt om det senaste kring coronaviruset samt vad som gäller för just deras medlemmar. Du hitta förbundens information här:
ST
Vision
Lärarförbundet
Lärarnas Riksförbund
Vårdförbundet
Sveriges läkarförbund
Akademikerförbundet SSR
Polisförbundet
Officersförbundet
Försvarsförbundet
Ledarna
Reservofficerarna
Teaterförbundet
TULL-KUST

Våra medlemsförbund

OFR består av tretton förbund som tillsammans representerar drygt 566 000 medlemmar inom offentlig sektor.