Om du arbetar i offentlig sektor eller i ett privat företag med kollektivavtal så har du tjänstepension.
– Ja, vad är det med det då, kanske någon säger.
– Tjänstepension, vad är det förresten för något? Låter ju tråkigt, inflikar någon annan.
Det enkla svaret är att arbetsgivarna genom kollektivavtal med fackförbunden betalar för en kompletterande ålderspension, under hela eller den allra största delen av arbetslivet. Tjänstepensionen kompletterar och fyller ut där den allmänna pensionen inte riktigt räcker till, kan man säga. För alla som arbetar i statlig tjänst kommer från och med nästa år tjänstepensionspengar att tjänas in ända upp till 69 års ålder, för den som är kvar i tjänst. På det kommunala området har man gått före och redan infört den regeln.
På punkt efter punkt har de fackliga organisationerna på det offentliga området, i staten, i kommuner och regioner, och i statliga och kommunala företag, arbetat för att förbättra tjänstepensionen. Facken har under resans gång steg för steg lyckats få bort hinder eller begränsningar, till exempel åldersgränser, för när tjänstepension tjänas in. För de flesta som arbetar i den offentliga sektorn kommer från och med år 2024 arbetsgivaren löpande betala sex procent av lönen till din tjänstepension. Det betyder att för varje dag, månad och år som du arbetar, fylls tjänstepensionen på, sakta men säkert. Detsamma gäller för den som är sjukskriven, arbetsskadad, vabbar eller är föräldraledig med en offentlig anställning.
– Sex procent, det låter inte så mycket, är en berättigad fundering. Men att få sex procent av varje lön inbetald till en eller flera pensionsförsäkringar, är inte fy skam. Droppen urholkar stenen, och med tiden blir det något som kan hjälpa dig i vardagen under ett förhoppningsvis långt och friskt pensionärsliv! Tjänstepensionen är lite som en tråkig försäkring på ditt hem eller hus. Den finns där i bakgrunden varje dag utan att du tänker särskilt mycket på den. Det fina i kråksången med tjänstepensionen är att det inte behöver hända något ”tråkigt”, som en brand eller inbrott eller någon annan olycka för att du ska få nytta av den, tvärtom, tjänstepensionen finns där redo den dag du äntligen får bli pensionär!
Tjänstepensionen blir för de flesta inte den största delen av den totala ålderspensionen. Men att den ökar den ekonomiska friheten för landets pensionärer, kan man utan att ta till överord lugnt konstatera. I tider när den allmänna pensionen inte riktigt levererar vad vi alla har hoppats på, står tjänstepensionen stadigt. Att det blir mindre pengar än det som kommer från Pensionsmyndigheten är inte konstigt. Det är liksom tanken med en kompletterande tjänstepension.
Vardag och helg flyter lite ihop för den som är pensionär, brukar det sägas. För den med tjänstepension blir åtminstone vardagen lite lättare. Om tjänstepensionen räcker till för att förgylla helgerna också, vill jag låta vara osagt. Mitt stalltips är att det kommer den att göra!
27 september 2023 Tjänstepensionens dag
Svante Uhlin, Pensions- och försäkringsexpert OFR
OFR består av tretton förbund som tillsammans representerar drygt 573 000 medlemmar inom offentlig sektor.