Hur påverkas vi av distansarbete? Hur mår vi om vi tvingas till ofrivilligt distansarbete och hur ser framtiden ut när det gäller vårt sätt att arbeta?
Det var några av de frågor som några forskare försökte besvara under Afa Försäkrings seminarium Distansarbete under covid19 som gick av stapeln för några veckor sedan.
Dessa forskare var: Kristina Palm, professor, Karlstad universitet, Frida Pemer, associate professor, Handelshögskolan Stockholm, Marina Heiden, professor, Högskolan i Gävle och Adesuwa Omorede, PhD, Mälardalens universitet.
Eftersom forskningen pågår har man inga färdiga resultat än, men man kan se vartåt det pekar. Och det som förvånar mest är att de som mådde sämst av distansarbete var de som tvingades jobba hemifrån mot sin vilja. Det var alltså värre än om man tvingades vara på jobbet mot sin vilja vilket kanske är tvärtemot vad man kan tro.
Man kan ju ha teorier om att det kanske gäller mer för vissa arbetsgrupper eller individer, forskningen är som sagt inte klar ännu. Men det säger ändå en del om vårt behov av socialt sampel på jobbet och hur viktigt det kan vara att möta sina arbetskamrater ansikte mot ansikte, ja, att det för vissa människor till och med kan kännas som en förlust av livskvaliteten att inte ha detta.
Många vill ha framför allt kreativa möten på plats.
En av forskarna förklarade det så att när man träffas fysiskt uppstår i bästa fall en samklang i gruppen. Den slits isär när man i stället har möten på distans. Vi tenderar att bli atomer i stället för att vara en enhet. Är man då nyanställd kan det vara svårt att lära känna sina kollegor och bli en del av gruppen.
Jo, det kan jag skriva under på! Själv påbörjade jag min nuvarande anställning mitt under pandemin och mötte alltså mina arbetskamrater för första gången via en skärm. Det gick visserligen också bra men det var en väldigt underlig känsla, att se dem men ändå inte vara där. När vi sedan började träffas på kontoret var det nästan lite som att vara nyanställd på nytt. Figurer på en skärm trädde plötsligt fram och blev riktiga människor. Det var det där med atomer som plötsligt blev en enhet. Samklangen som uppstår när människor träffas fysiskt, kan se varandra ordentligt, lyssna av tonfall, se gester och miner på ett sätt som man inte gör digitalt.
Många har också upplevt fördelar med distansarbetet. De ska inte heller underskattas. Framför allt när det gäller analytiskt och administrativt arbete har många upplevt att produktiviteten har ökat, jämfört med i början av pandemin. Det var lättare att upprätthålla engagemanget i uppgiften, fokusera mer på jobbet. Man hade mer tid för planering och reflektion.
En av forskarna, Kristina Palm, hade bett medarbetarna i forskningsprojektet att fotografera sin distansvardag. Mycket intressanta fotografier. Munkjacka, strykbräda, fin natur, tomt kontor. En vardag där arbete och fritid går ihop. Det tomma kontoret som visar att det inte bara kan bli isolerat för de som jobbar hemma, utan också för de som är på kontoret när ingen annan är där.
Kristina Palm berättar att de fick in många foton på naturen. Man har verkligen använt naturen som en hälsokälla och det finns exempel på att den till och med kan ersätta social samvaro på jobbet.
Jo, det är verkligen någonting som jag också kan skriva under på, och jag vet att många andra har upplevt samma sak. Många ville till och med flytta längre ut från stan när de märkte att det blev mer hemmajobb. Närheten till naturen blev viktigare än närheten till kontoret i stan.
En annan sak som har blivit viktigare är familjen. Många har ändrat sina prioriteringar under distansarbetet. Microsofts globala rapport Work Trend Index har kartlagt tillvaron för chefer och medarbetare i 31 länder. Enligt den är 47 procent av de tillfrågade medarbetarna nu mer benägna än tidigare, att prioritera familj och privatliv framför jobbet. Ännu fler, 53 procent, sätter hälsa och välbefinnande före sitt yrkesliv.
Även i Sverige märks förändrade attityder. Här prioriterar nu över 40 procent fler hälsa och välmående framför sina jobb jämfört med tiden före pandemin.
Numera kan kontoret vara nästan precis var som helst. I mobilen, hemma, ute i skogen. Det har gått från att vara en fysisk plats till mer mental. Och vad gör det med vårt sätt att arbeta? Med vårt sätt att ha möten?
Något som forskarna är överens om är att distansarbetet är här för att stanna. Vi kommer nog aldrig helt gå tillbaka till att bara jobba på arbetsplatsen. Denna förändring ställer krav, på medarbetarna såväl som chefen. Det gäller att möta dessa förändrade behov och prioriteringar.
Forskningen fortsätter och jag ser med spänning fram emot vilka slutsatser den kommer fram till.
Se seminariet som Afa Försäkring anordnade.
2 november 2022
Caroline Bexius, kommunikatör på OFR
OFR består av tretton förbund som tillsammans representerar drygt 573 000 medlemmar inom offentlig sektor.