fbpx

Afa beviljar forskningsprojekt sammanlagt 18 miljoner kronor i årets andra anslagsomgång!

Sex nya projekt inom arbetsmiljö och hälsa har beviljats anslag. Två av dess är Funktionell eller dysfunktionell sjukfrånvaro? En studie av sjukfrånvarons konsekvenser efter arbetsinriktade insatser vid vanlig psykisk ohälsa och LIS – ljus i sjukhusmiljö.

När det gäller Funktionell eller dysfunktionell sjukfrånvaro har Gunnar Bergström, vid Karolinska institutet, tilldelas 4 694 969 kronor för att undersöka sjukskrivning som åtgärd vid psykisk ohälsa och dess konsekvenser för symtom, arbetsförmåga och framtida sjukfrånvaro.

Afa har valt ut projektet på grund av att psykisk ohälsa sedan flera år är tillbaka som den vanligaste orsaken till långvarig sjukskrivning. Att bli sjukskriven kan ge tid för återhämtning men kan också leda till mer sjukfrånvaro och oro för återgång i arbete. Kunskap saknas om vilka konsekvenser frånvaro för denna typ av ohälsa har över tid. En studie av sjukskrivningens effekter på hälsa och arbetsförmåga vid psykisk ohälsa kan ge ökad kunskap och bidra till minskad sjukfrånvaro.

I projektet LIS – ljus i sjukhusmiljö tilldelas Camilla Viseu, vid Lunds universitet, 2 501 858 kronor för att undersöka hur ljusförhållanden i arbetsmiljön på röntgenavdelningar påverkar energi, aktivitet och sömnkvalitet hos personalen. I studien jämförs effekterna av att arbeta i dynamiskt dygnsreglerat LED-ljus jämfört med i dämpad belysning.

Projektet valdes ut för att man vet att dagsljus och artificiellt ljus har stor betydelse för regleringen av kroppens naturliga dygnsrytm. Cirkadisk stimulus (CS) är ett mått på hur nivån av belysning påverkar hormonet melatonin som styr sömn och vakenhet. På röntgenavdelningar dämpar man gärna ljuset för att kunna tolka röntgenbilder och riskerar då att få en för låg CS-nivå.
En studie av hur ett ljus som efterliknar dagsljusets förändringar påverkar välbefinnande och sömnkvalitet kan bidra till bättre arbetsmiljö och hälsa för röntgenpersonalen.

Övriga fyra projekten

  • En biopsykosocial behandlingsmodell för utmattningssyndrom med fokus på arbetsåtergång.
  • Hur påverkar lungdos och sammansättning av svetspartiklar förekomst av inflammation och senare sjukdom hos svetsare?
  • Registerrandomiserad jämförelse (RRCT) av rehabiliteringsregimer efter böjsenskada i tummen.
  • Sjukskrivningsmönster vid kirurgi för ulnarisnerventrapment i armbågsnivå – en prospektiv studie.

Dessa kan du läsa mer om på Afa Försäkrings hemsida.



Våra medlemsförbund

OFR består av tretton förbund som tillsammans representerar drygt 573 000 medlemmar inom offentlig sektor.